ΧΟΡΗΓΟΙ

Hubble 20 ετών


Το Χαμπλ γιορτάζει τα 20ά γενέθλιά του

Συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την τοποθέτηση του περίφημου τηλεσκοπίου στο Διάστημα, το οποίο μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει 900.000 παρατηρήσεις


Στα 20 χρόνια που πέρασαν μας έστειλε 600.000 φωτογραφίες 30.000 περίπου αστρονομικών αντικειμένων. Τα αστρονομικά δεδομένα που έχει συλλέξει έως τώρα το Χαμπλ (Hubble) αγγίζουν τα 40 terabytes και έχουν χρησιμοποιηθεί για τη συγγραφή περισσότερων από 7.500 επιστημονικών εργασιών.

 


«Ο Αρχοντας των Δαχτυλιδιών»: τμήμα από το Νεφέλωμα της Τρόπιδος σε απόσταση 7.500 ετών φωτός, που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από δύο ημέρες για την επέτειο των 20 ετών λειτουργίας του διαστημικού τηλεσκο- πίου «Χαμπλ».

 

Ονομασμένο προς τιμήν του αστρονόμου Εντουιν Χαμπλ (1889-1953), το διαστημικό τηλεσκόπιο ευθύς εξαρχής είχε ως κύριο στόχο να επεκτείνει στο έπακρον την έρευνα που είχε αρχίσει ο μεγάλος αυτός αστρονόμος στη δεκαετία του 1920. Συνολικού κόστους τριών δισ. δολαρίων, αποτελεί για τους αστρονόμους μια αναντικατάστατη ευκαιρία να δώσουν απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα για την προέλευση και την εξέλιξη του Σύμπαντος, ενώ στα 20 χρόνια της λειτουργίας του έχει κεντρίσει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό των αστρονόμων και αστροφυσικών ολόκληρου του κόσμου γιατί έχει αποδείξει την ικανότητά του να διακρίνει ουράνια αντικείμενα σε απόσταση δέκα φορές πιο μακριά απ' ό,τι βλέπαμε μέχρι το 1990.


Σε ύψος 600 χιλιομέτρων το διαστημικό τηλεσκόπιο περιφέρεται γύρω από τη Γη με ταχύτητα 27.200 χιλιομέτρων την ώρα, συμπληρώνοντας έτσι μια πλήρη περιφορά της Γης σε 96 λεπτά. Το τεχνολογικό αυτό θαύμα είναι ένα πλήρες αστεροσκοπείο πάνω από την ενοχλητική ατμόσφαιρα της Γης, η οποία εμποδίζει τα επίγεια όργανά μας να δια­περάσουν τα περισσότερα μυστικά του Σύμπαντος.


Πολύπλοκη κατασκευή
Εχει μήκος 13,2 μέτρα και μέγιστη διάμετρο 4,2 μέτρα, ενώ το συνολικό του βάρος φτάνει περίπου τους 12 τόνους και για την ακρίβεια τα 11.864 κιλά. Το Χαμπλ είναι μία από τις πιο πολύπλοκες τεχνολογικά κατασκευές που φτιάχτηκαν ποτέ. Διαθέτει πάνω από 3.000 αισθητήρες που καταγράφουν συνεχώς διάφορες παραμέτρους, όπως τη θερμοκρασία και το ρεύμα, ώστε οι τεχνικοί εδάφους να έχουν μια πλήρη εικόνα για όλα όσα συμβαίνουν εκεί πάνω.


Στην καρδιά αυτού του συμπλέγματος βρίσκεται το κύριο κάτοπτρό του με διάμετρο 2 μέτρα και 40 εκατοστά. Παρά το σχετικά μέτριας διαμέτρου κάτοπτρο που διαθέτει, συλλέγει περισσότερο φως από επίγεια τηλεσκόπια με 10 ή 20 φορές μεγαλύτερη διάμετρο. Πρόκειται για τον πιο λείο καθρέφτη που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Η κατασκευή του απαίτησε 4.000.000 ανθρωποώρες.


Η επίστρωση αλουμινίου που καλύπτει τις επιφάνειες των κατόπτρων του διαστημικού τηλεσκοπίου Χαμπλ είναι 1.200 φορές λεπτότερη από μια ανθρώπινη τρίχα, ενώ η διακριτική του ικανότητα είναι τόσο μεγάλη ώστε μπορεί να διακρίνει μια πυγολαμπίδα σε απόσταση 16.000 χιλιομέτρων.

Το κύριο αυτό κάτοπτρο συλλέγει το αστρικό φως και το κατευθύνει σ' ένα μικρότερο κάτοπτρο, το οποίο εστιάζει τη φωτεινή δέσμη προς τα διάφορα επιστημονικά όργανα που το φωτογραφίζουν και το αναλύουν. Ενα άλλο από τα βασικά πακέτα οργάνων του διαστημικού τηλεσκοπίου είναι το σύμπλεγμα τριών αισθητήρων που συγκρατούν και κατευθύνουν επακριβώς τη σκόπευση του τηλεσκοπίου στο αντικείμενο που μελετάει. Γιατί η σταθερότητα σκόπευσης που χρειάζεται το διαστημικό τηλεσκόπιο είναι πολύ μεγάλη.


Με το... βλέμμα στραμμένο στο Σύμπαν
Η ενέργεια του Χαμπλ προέρχεται από ηλιακά στοιχεία στις πλευρές του, που μετατρέπουν το ηλιακό φως σε ηλεκτρικό ρεύμα. Γυροσκόπια, αστρικές κάμερες και τροχοί ανάδρασης κρατούν το Χαμπλ σταθερό, στραμμένο στη σωστή κατεύθυνση, όχι πολύ κοντά στον Ηλιο, στη Σελήνη ή τη Γη, το φως των οποίων θα κατέστρεφε τα φωτοευαίσθητα όργανά του, και με ακρίβεια στοχευμένο προς το παρατηρούμενο αντικείμενο για ώρες κάθε φορά.


Για τους αστρονόμους όμως το πιο πολύτιμο στοιχείο του Χαμπλ είναι τα επιστημονικά του όργανα. Τα διαφορετικά όργανα εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς: μερικά συλλέγουν εικόνες, ενώ άλλα αναλύουν το φως των άστρων και των γαλαξιών απλώνοντάς το σε ένα φάσμα σαν ουράνιο τόξο.


Η προνομιούχος θέση του Χαμπλ στο Διάστημα του επιτρέπει την παρατήρηση στο υπέρυθρο και το υπεριώδες φως, το οποίο δεν διαπερνά την ατμόσφαιρα για να φτάσει στα επίγεια τηλεσκόπια. Αυτές οι μορφές φωτός αποκαλύπτουν ιδιότητες των ουράνιων σωμάτων οι οποίες αλλιώς δεν θα γίνονταν αντιληπτές.


Το Χαμπλ αποτελεί συνεργασία μεταξύ της NASA και της ESA, του Ευρωπαϊ­κού Οργανισμού Διαστήματος, από τα πρώτα στάδια της ζωής του. Οι Ευρωπαίοι αστρονόμοι έχουν εγγυημένο 15% του χρόνου παρα­τή­ρησης με το Χαμπλ.


ένα τρισδιάστατο ταξίδι στο νεφέλωμα της Τρόπιδος

 

<<site map

Χρόνος εκτέλεσης : 0.051 δευτερόλεπτα