ΧΟΡΗΓΟΙ

Το Επιπεδόσφαιρο


Τι είναι το Επιπεδόσφαιρο;Πως λειτουργεί;


Πως λοιπόν θα αναγνωρίζουμε ποιο κομμάτι του ουρανού βλέπουμε;
Ποιους ορατούς αστερισμούς και άλλα αντικείμενα μπορούμε να παρατηρήσουμε συνάρτηση της ώρας, ημέρας και μήνα;
Ποιο λοιπόν εργαλείο (ποιος χάρτης δηλαδή), μπορεί να μας καθοδηγεί κάθε ώρα με ισόβια ισχύ αφού όλα γυρίζουν;

Η απάντηση βρίσκεται στο χρησιμότερο εργαλείο κάθε αστροπαρατηρητή και ερασιτέχνη αστρονόμου και λέγεται επιπεδόσφαιρο ή αλλιώς πλανησφαίριο.

Το επιπεδόσφαιρο είναι ένας περιστρεφόμενος χάρτης του ουρανού, που μας δείχνει την φαινόμενη κίνηση του ουράνιου θόλου, καθώς και τις θέσεις των ουράνιων αντικειμένων οποιαδήποτε ημερομηνία και ώρα. Στο επιπεδόσφαιρο απεικονίζεται ο έναστρος ουρανός και αναπαριστάται η περιστροφή του. Το επιπεδόσφαιρο παραμένει το ίδιο έγκυρο και ακριβές για πολλά χρόνια και αποτελεί το κύριο αστρονομικό όργανο καθοδήγησης για εκατομμύρια ερασιτέχνες αστρονόμους σε όλο τον κόσμο. Είναι το εισιτήριο κάθε παρατηρητή στο ταξίδι της ουρανογραφίας αφού θα τον διδάξει με τον καλύτερο τρόπο πως να εντοπίζει τους αστερισμούς και όποιο αστέρι επιθυμεί.


Η λέξη επιπεδόσφαιρο προέρχεται από τις λέξεις επίπεδο και σφαίρα. Ονομάστηκε έτσι επειδή ο ουράνιος θόλος, αυτή η φανταστική σφαίρα που περιβάλει την Γη και εμπεριέχει τα άστρα και όλα τα ουράνια αντικείμενα, προβάλλεται επάνω στο επίπεδο.


Είναι ένα σύστημα διπλού δίσκου με κοινό σημείο περιστροφής που συμπίπτει με τον βόρειο ουράνιο πόλο και επιτρέπει να αναγνωριστούν τα σημαντικότερα ουράνια σώματα που είναι ορατά από ένα συγκεκριμένο γεωγραφικό πλάτος.

1° Βήμα: Περιστρέφουμε τον δίσκο με τους αστερισμούς μέχρι να εναρμονιστεί η ημερομηνία με την ώρα που παρατηρούμε τον ουρανό. Κατά τους θερινούς μήνες που ισχύει η θερινή ώρα, αφαιρούμε μία (1) ώρα.

2° Βήμα: Κρατάμε το επιπεδόσφαιρο λίγο ψηλότερα από το ύψος των ματιών μας και χρησιμοποιούμε την μια πλευρά του κοιτάζοντας προς τον Βορρά ή την άλλη πλευρά κοιτάζοντας προς τον Νότο, για να εντοπίσουμε αστερισμούς πάνω από τον Βόρειο ή τον Νότιο ορίζοντα αντίστοιχα.

Στο επιπεδόσφαιρο θα διακρίνουμε τις ουράνιες συντεταγμένες των ουρανίων σωμάτων, (δηλαδή Ορθή Αναφορά και Απόκλιση), τον ουράνιο ισημερινό, την εκλειπτική, την ζώνη του γαλαξία μας, καθώς επίσης και τις φαινόμενες λαμπρότητες των αστέρων.


***


Σχόλια


Δημήτρης Μανούσος: Ευγενία πραγματικά πρόκειται για ένα φανταστικό εργαλείο. Εγώ προσωπικά αν θέλω να βγάλω πρόγραμμα, αυτό χρησιμοποιώ. Μπορείς να δεις σε χρόνο dt πότε μεσουρανεί ένας αστερισμός ή πότε βρίσκεται σε κατάλληλη θέση κατά τη διάρκεια μιας νύχτας ώστε να μπορέσεις να τον σαρώσεις. Επίσης μπορείς να προσδιορίσεις τη διάρκεια μιας μέρας, να δεις που βρίσκεται ο Ήλιος μια συγκεκριμένη ημερομηνία, να δεις πότε ανατέλλει και πότε δύει ο Ήλιος κτλ. Και όλα αυτά με τόση απλότητα και χωρίς να ανοίγεις τον ψυχρό υπολογιστή και να ρυθμίζεις πολύπλοκα προγράμματα. Είναι τέλειο και το συστήνω σε όποιο δεν το έχει. Κοστίζει μόνο 15 Ευρώ και είναι απίστευτα πρακτικό.


Δημήτρης Νικολαΐδης: Να συμπληρώσω ότι είναι σημαντικότατο βοήθημα και για αυτούς που κάνουν τα πρώτα βήματα γνωριμίας με τον έναστρο ουρανό, αφού με μια απλή κίνηση (περιστροφή του δίσκου), αυτόματα αναγνωρίζουν τους αστερισμούς, κάνοντας ουσιαστικά εισαγωγή στην Ουρανογραφία.

 

<<site map

Χρόνος εκτέλεσης : 0.053 δευτερόλεπτα