ΧΟΡΗΓΟΙ

Τεχνική μέτρηση ύψους προεξοχής


ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΥΨΟΥΣ ΠΡΟΕΞΟΧΗΣ ΑΠΟ ΦΩΤΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ


Γνωριζετε καποια τεχνικη για το πως μπορουμε να μετρησουμε το υψος μιας προεξοχης σε χιλιομετρα κατα προσεγγιση απο μια ολοκληρη φωτογραφια του δισκου μαζι με τις προεξοχες που υπαρχει σε εναν ηλεκτρονικο υπολογιστη.

Να πω οτι η ακτινα του δισκου του ηλιου επιστημονικα μετρημενη ειναι περιπου 695.000 χιλιομετρα


Θα εκθεσω τον τροπο που το κανω ωστε να δειτε πανω κατω πως γινετε βημα - βημα να μην σας εχω σε αγωνια.

Εστω οτι θελουμε να μετρησουμε το υψος της παρακατω προεξοχης στο πανω μερος του ηλιου ποσα χιλιομετρα ειναι σε υψος.


Ετσι υπολογιζω το υψος της προεξοχης οταν θελω. Τον τροπο αυτον τον σκεφτηκα εγω και πιστευω οτι ειναι σωστος. Εαν υπαρχει καποιος αλλος υπολογισμος παρακαλω να τον αναφερετε.


Ο Δημήτρης Νικολαΐδης αναφέρει:

Γεωμετρική Μέθοδος
Δείτε το επισυναπτόμενο σχήμα.


Α. Άνοιγμα της φωτογραφίας με το πρόγραμμα της ζωγραφικής ή photo editor.

Β. Εύρεση του γεωμετρικού κέντρου του Ήλιου. (Κατασκευάζουμε ένα τετράγωνο IKLM {ή αν θέλετε δύο ορθογώνια τρίγωνα}, του οποίου οι κορυφές Ι, Κ, L, Μ εφάπτονται της περιφέρειας του κύκλου. Φέρουμε τις διαγωνίους IL και ΚΜ. Το σημείο τομής του Ο, είναι το κέντρο του κύκλου - Ήλιου).

Γ. Από εξώτερο σημείο της προεξοχής φέρουμε μια ευθεία και ενώνουμε το κέντρο του κύκλου Ο με κάθετο ΟΒ στην ευθεία. Το ευθύγραμμο τμήμα ΟΒ τέμνει την περιφέρεια του κύκλου σε σημείο Α. Άρα το τμήμα ΟΑ είναι η ακτίνα του κύκλου.

Δ. Εκτυπώνουμε την εικόνα και μετράμε τις αποστάσεις των ΟΑ και ΟΒ ή τις μετράμε στην οθόνη μας με την επιλογή View --->Measuremets Units---->Cm και με την τοποθέτηση του κέρσορα του ποντικιού στα σημεία Ο, Α και Β παίρνουμε τις τιμές τους. (Δοκιμάστε το πραγματοποιώντας τις αντίστοιχες αριθμητικές πράξεις)

Ε. Η απόσταση ΑΒ (ύψος προεξοχής) είναι η διαφορά του ΟΑ από το ΟΒ.

Οι μετρήσεις μου ήταν ΟΑ=775 mm  και ΟΒ=822 mm. Άρα ΑΒ=47 mm.
Επειδή ΟΑ = r = 695.000 km = ακτίνα του κύκλου, άρα κάθε χιλιοστό της απόστασης αντιστοιχεί με 896,774 χιλιόμετρα (695.0000/775 = 896,774).
Άρα ΑΒ=47 Χ 896,774 = 42.148,39 χιλιόμετρα = ύψος προεξοχής.

Φίλε THEO-007, έχουμε μια μικρή διαφορά (6.448 χλμ) η οποία μάλλον οφείλεται τόσο στα "δικά σου κοψίματα" όσο και στις "δικές μου μετρήσεις".  Πάντως σε γενικές γραμμές είναι σωστή, ίσως χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή στην διαμόρφωση της εικόνας.

Παράθεση από: Dimitris
Οι προεξοχές (prominences) και τα νήματα (filaments) αποτελούν δυο διαφορετικές μορφές του ίδιου φαινομένου. Οι μεν προεξοχές παρουσιάζονται κοντά στο χείλος του ήλιου και εμφανίζονται σαν επιμήκεις σχηματισμοί που προεκτείνονται πάνω από τη βάση της χρωμόσφαιρας τα δεν νήματα είναι η προβολή τους πάνω στο δίσκο του ήλιου και παρατηρούνται σαν σκοτεινοί σχηματισμοί. Όταν ο ήλιος βρίσκεται στο ελάχιστο του 11 ετούς κύκλου τις δραστηριότητας του τότε μπορούμε συνήθως να δούμε 4-5 νήματα πάνω στην επιφάνειά του αντίθετα όταν βρίσκεται στο μέγιστο μπορούμε να δούμε γύρω στα 20. Οι προεξοχές διακρίνονται σε ήρεμες με διάρκεια ζωής γύρω στους δυο μήνες και σε εκρηκτικές με μικρή διάρκεια ζωής από μερικά λεπτά έως και μισή ώρα. Οι τελευταίες συνδέονται άμεσα με τις ηλιακές εκλάμψεις και παρουσιάζουν βίαιες και ταχύτατες μεταβολές της λαμπρότητας και του μεγέθους τους. Το μέσο ύψος των ήρεμων προεξοχών είναι 30.000χλμ ενώ έχουν παρατηρηθεί και εκρηκτικές προεξοχές ύψους πάνω από 1.000.000χλμ.<<site map
Χρόνος εκτέλεσης : 0.066 δευτερόλεπτα