ΧΟΡΗΓΟΙ

ΣΥΝΩΜΟΣΙΕΣ


θεωριες συνομοσιας

Θεωρίες Συνωμοσίας


Με τον όρο θεωρία συνωμοσίας χαρακτηρίζεται κάθε θεωρία σύμφωνα με την οποία, κάποιο γεγονός, ή μια σειρά από γεγονότα ερμηνεύονται ως αποτέλεσμα συνωμοτικής, μυστικής, οργανωμένης και υπόγειας δράσης ατόμου, ή ομάδας ανθρώπων, ή υπηρεσιών, ή Πολιτικής παράταξης, ή Κυβερνήσεων, ή Συνασπισμών.


Οι θεωρίες συνωμοσίας αποτελούν μία εναλλακτική και πολλές φορές καινοτόμο οδό ικανοποίησης ερωτημάτων, αντί των επίσημων ερμηνειών γύρω από κάποιο θέμα, οι οποίες (επίσημες ερμηνείες) εκλαμβάνονται ως προσπάθεια συγκάλυψης των πραγματικών γεγονότων και περισσότερο όταν αυτές δεν είναι απόλυτα πειστικές, πόσο μάλλον όταν δεν παρέχονται.


Ο όρος χρησιμοποιείται επίσης για να χαρακτηρίσει εν γένει κάθε αναπόδεικτη και συχνά ίσως παράλογη ερμηνεία γύρω από κάποιο γεγονός. Κατάχρηση της έννοιας όμως μπορεί να έχουμε όταν επιχειρείται συγκάλυψη κάποιου πραγματικού γεγονότος, ερμηνεύοντας αυτό ως θεωρία συνωμοσίας προκειμένου το γενικότερο ενδιαφέρον επ΄ αυτού να λάβει τέλος.


Στη σημερινή εποχή πολλοί άνθρωποι τείνουν να υιοθετούν συνωμοσιολογικές θεωρίες για την ερμηνεία ο,τιδήποτε άγνωστου, παράδοξου μέχρι του αναπόδεικτου, όχι βέβαια αδικαιολόγητα, όταν οι αρμόδιοι φορείς δεν μπορούν να πείσουν περί του αντιθέτου. Απόλυτα υπεύθυνοι της ανάπτυξης τέτοιων θεωριών είναι κάθε φορά είτε οι περί αυτών αναφερόμενοι πρωταγωνιστές, είτε οι εμπλεκόμενοι σ΄ αυτές φορείς.

 

Πως χωράει όμως ένα τέτοιο θέμα σε μία ιστοσελίδα αστρονομίας; Όταν οι συνωμότες αγγίζουν θέματα που έχουν να κάνουν με τον πλανήτη Γη, το σύστημα παρατήρησης του σέλας HAARP, την αμφισβήτηση ότι ο άνθρωπος έχει πάει στο φεγγάρι, τότε θεωρούμε ότι πρέπει να απαντήσουμε με επιστημονικά δεδομένα σε μία γλώσσα όμως που να είναι κατανοητή από όλους. Αυτό άλλωστε είναι μέρος του έργου που επιτελούμε ως ερασιτέχνες αστρονόμοι τα τελευταία πέντε χρόνια από την δημιουργία του Συλλόγου.

 

Θα θέλαμε να κλείσουμε την εισαγωγή στις θεωρίες συνομοσίες με τα λόγια του Σαμ Χάρρις, συγγραφέα και φιλοσόφου

 


sam harrisΤο νερό αποτελείται από δύο μέρη υδρογόνο και ένα μέρος οξυγόνο.

Τι κάνουμε σε περίπτωση που κάποιος αμφιβάλει την αλήθεια αυτής της αναλογίας; αν κάποιος βγει και πει, «Λυπάμαι αλλά εγώ δεν επιλέγω να σκεφτώ για το νερό με αυτό τον τρόπο»;

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να επικαλεστούμε τις επιστημονικές αξίες.

Αν κάποιος δεν μοιράζεται αυτές τις αξίες η συζήτηση τελειώνει. Πρέπει να επικαλεστούμε τις αξίες κατανόησης του κόσμου, αξίες των αποδείξεων και της λογικής συνοχής.

Αν κάποιος δεν εκτιμά τις αποδείξεις, τι αποδείξεις μπορείς να του παρέχεις που αποδεικνύουν ότι κάποιος πρέπει να τις εκτιμά; Αν κάποιος δεν εκτιμά την λογική, τι λογικό συμπέρασμα θα μπορούσες να επικαλεστείς για να του δείξεις ότι θα πρέπει να εκτιμά την λογική;

 

 

Δείτε το πρώτο μερός μιας εργασίας σε εξέλιξη: Αλήθεα μας ψεκάζουν;

Χρόνος εκτέλεσης : 0.068 δευτερόλεπτα