ΧΟΡΗΓΟΙ

Διεθνείς ΣυνεργασίεςΟι διεθνείς συνεργασίες μεταξύ ερασιτεχνών αστρονόμων έχουν επιφέρει εκπληκτικά αποτελέσματα στα πεδία έρευνας και οι πληροφορίες που συλλέγονται από τις παρατηρήσεις έχουν πολύ μεγάλη αξία και για τους επαγγελματίες αστρονόμους. Οι παρακάτω οργανισμοί θεωρούνται κορυφαίοι του είδους τους και έχουν το μέγιστο βαθμό αξιοπιστίας


Μέλη του Συλλόγου Φίλων Αστρονομίας Κρήτης είναι και μέλη των παρακάτω διεθνών οργανισμών:ida logo   I.D.A. International Dark-sky Association Διεθνής Ένωση για τους σκοτεινούς ουρανούς

  Σκοπός της ένωσης είναι η ενημέρωση για τις επιπτώσεις της φωτορύπανσης όχι μόνο στον ουρανό αλλά στην φύση και στον άνθρωπο. Μέλη της IDA είναι και επιφανείς επιστήμονες, πολιτικοί και απλοί πολίτες που προσπαθούν να διαφυλάξουν τους σκοτεινούς ουρανούς. H IDA προοθεί εταιρείες και επιχειρήσεις που κατασκευάζουν φωτιστικά τα οποία διαφυλάτουν τους σκοτεινούς ουρανούς και προστατεύουν από την φωτορύπανση.  

sidewalk astronomers logoSidewalk Astronomers – Αστρονόμοι των πεζοδρομίων


Δημιούργημα του θρυλικού  Τζον Ντόμπσον οι αστρονόμοι των πεζοδρομίων έχουν ως βασικό στόχο να φέρουν την επιστήμη της αστρονομίας στον απλό κόσμο βγάζοντας τα τηλεσκόπια τους κυριολεκτικά στο πεζοδρόμιο.Μία φορά τον χρόνο, τον Μάρτιο, διοργανώνουν την παγκόσμια εκδήλωση ISAN όπου την ίδια μέρα χιλιάδες αστρονόμοι σε ολόκληρο τον κόσμο προσπαθούν να φέρουν όσο το δυνατόν περιοσσότερο κόσμο μπροστά παό τα τηλεσκόπια τους.

 


ImoI.M.O. International Meteorite Organization – Διεθνής Οργανισμός Μετεωριτών

Σκοπός του οργανισμού είναι η συγκέντρωση δεδομένων από τις βροχές διαττόντων αστέρων με την συμμετοχή παρατηρητών από ολόκληρο τον κόσμο. Τα αποτελέσματα δίνουν σημαντικές πληροφορίες για τις τροχιές και την πυκνότητα κομητών που έχουν περάσει από την γειτονιά της Γης
aavsoA.A.V.S.O. American Association of Variable Star Observers – Αμερικάνικη ένωση παρατηρητών μεταβλητών αστέρων
Μη κερδοσκοπικός διεθνής επιστημονικός και εκπαιδευτικός οργανισμός που έχει ως σκοπό την συγκέντρωση παρατηρήσεων για μεταβλητούς αστέρες από ολόκληρο τον κόσμο, την προόθηση συνεργασίας μεταξύ ερασιτεχνών και επαγγελματιών αστρονόμων.


Astronomers without Borders – Αστρονόμοι χωρίς  σύνορα. Ο έναστρος ουρανός μας γοητεύει όλους. Για χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι κοιτάνε ψηλά με θαυμασμό και δέος. Ανεξάρτητα από τις επίγειες πολιτισμικές, εθνικές ή θρησκευτικές διαφορές μας, ο ουρανός είναι ένα κοινό σημείο συνάντησης για όλους τους κατοίκους της Γης. Τα σύνορα που θέτουμε ανάμεσα μας χάνονται όταν κοιτάμε ψηλά. Όποιοι και να είμαστε, όπου και να είμαστε, όλοι μοιραζόμαστε τον ίδιο ουρανό.

awblogoΤο μοίρασμα είναι μια ζωτική διαδικασία της κατανόησης του Σύμπαντος. Ερασιτέχνες αστρονόμοι αρκετά τακτικά στήνουν τα τηλεσκόπια τους σε δημόσιους χώρους και προσκαλούν τους περαστικούς να συμμετέχουν στην εξερεύνηση του ουρανού. Οι βετεράνοι ξαναζούν τον ενθουσιασμό της ανακάλυψης με αυτούς τους νέους εξερευνητές του διαστήματος. Αυτό το πάθος του να μοιράζεσαι τον νυχτερινό ουρανό ξεπερνάει διεθνή σύνορα και κουλτούρες.

Ο ουρανός υπερβαίνει τις πολιτικές, εθνικές και θρησκευτικές διαφορές. Οι εντάσεις της καθημερινής ζωής χάνουν το νόημα τους μπροστά στα θαύματα και το απροσμέτρητο των ουρανών και αυτών που στέκονται στο σκοτάδι με τα κεφάλια στραμμένα ψηλά και δεν χρειάζονται ποτέ να ρωτήσουν για την καταγωγή ή τα πιστεύω των διπλανών τους. Εκείνη την στιγμή οι διαφορές ξεχνιούνται και γινόμαστε ένα κάτω από τον έναστρο ουρανό που μοιραζόμαστε.

Είναι ένας δεσμός ανάμεσα σε ανθρώπους που οι Αστρονόμοι Χωρίς Σύνορα ελπίζουν να ενισχύσουν. Ένα σύντομο μήνυμα ή η δωρεά ενός μικρού τηλεσκοπίου μπορεί να αναπτυχθεί σε μακροχρόνιους δεσμούς, καλή θέληση και φιλία που φτάνουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Η κατανόηση αντικαθιστά την άγνοια και την υποψία. Εικόνες των μέσων διαδέχονται αυτές πραγματικών ανθρώπων. Σχέσεις, υποστήριξη και προσωπικές συνδέσεις παραγκωνίζουν τα στερεότυπα.

Οι Αστρονόμοι Χωρίς Σύνορα είναι άνθρωποι που συναντούνται στον ουρανό. Είναι φυσικό να γίνεται αυτό. Άλλωστε, όλοι μοιραζόμαστε τον ίδιο ουρανό.
gan   Globe at Night - Ο πλανήτης την νύχτα.


 Περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους της Γης υπολογίζεται ότι θα ζουν σε πόλεις όπου το φως των πόλεων θα καλύπτει τους νυχτερινούς  ουρανούς και το φως των άστρων θα χαθεί για πάντα από τις πόλεις. Τι είναι η φωτορύπανση; Η φωτορύπανση είναι φωτισμός του νυχτερινού ουρανού που προκαλείται από τεχνικές πηγές φωτός από το έδαφος (Δημοτικός φωτισμός, πινακίδες κλπ). Η αύξηση της οφείλεται στην πληθυσμιακή αύξηση, εφόσον οι πόλεις και τα περίχωρα τους μεγαλώνουν τόσο και οι ανάγκες για φωτισμό. Οι επιπτώσεις του αλόγιστου και χωρίς σχεδιασμό φωτισμού έχει αντίκτυπο όχι μόνο εξαφάνιση των άστρων από τον νυχτερινό ουρανό αλλά και σε επίπεδα οικολογίας και βιολογίας.


Τώρα μπορείτε να συμμετέχετε και εσείς στην εκστρατεία της καταγραφής της Παγκόσμιας φωτορύπανσης μέσω του προγράμματος Globe at night

 

<

                                                                                                                                   


 

 

Χρόνος εκτέλεσης : 0.056 δευτερόλεπτα