ΧΟΡΗΓΟΙ

Βιβλία & Αστρονομία


Γράφει η Αγγελική: Η Αστρονομία στα βιβλία…

Ένα μέρος της μαγείας της Αστρονομίας μπόρεσε και κρύφτηκε σε βιβλία. Βέβαια η ζωντάνια, η πραγματικότητα και η άμεση παρατήρηση μπόρεσαν και ξέφυγαν και συνεχίζουν να δίνουν την δυνατότητα στους γήινους παρατηρητές να εξερευνούν και να εντυπωσιάζονται από τις εκπλήξεις που κρύβει το Σύμπάν μας.

Δεν είμαι κατά του βιβλίου, και φυσικά είμαι υπέρ, γιατί βοηθάει στην επιπλέον μόρφωση και στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης κάθε ανθρώπου. Επιπλέον, εδώ πρέπει να συμπληρώσω ότι θαυμάζω γενικά όσους συγγράφουν με σκοπό να μορφώσουν το κοινό. Είναι αξιέπαινη κάθε τέτοια προσπάθεια και οφείλουμε όλοι ένα μεγάλο «ΜΠΡΑΒΟ» στους συγγραφείς όλου του κόσμου και ένα ακόμα μεγαλύτερο σε όσους μπόρεσαν και έγραψαν για το Διάστημα, την Αστρονομία, την Αστροφυσική, το άγνωστο Σύμπάν μας, δίνοντας χρήσιμες πληροφορίες σε όσους ενδιαφέρονται.

Μην ξεχνάμε λοιπόν, ότι από την αρχαιότητα, πολλοί πολιτισμοί εντυπωσιάστηκαν και ενδιαφέρθηκαν για την μελέτη των άστρων. Έγραψαν πάνω σε πλάκες, μέσα σε σπηλιές, παντού, με την δική τους γλώσσα, αυτά που παρατηρούσαν, μελετούσαν και ερμήνευαν. Έτσι κι αλλιώς, όλοι ξέρουμε ότι χωρίς αυτά τα "αρχεία", που έπαίξαν για μας το ρόλο παλιών βιβλίων, δεν θα μπορούσαμε να μελετήσουμε, να εξερευνήσουμε και να προοδεύσουμε στον χώρο της Αστρονομίας.

Γιατί η αλήθεια είναι πως αν δεν διαβάσεις, δεν θα μάθεις αυτά που η επιστήμη της Αστρονομίας μπόρεσε και κατέγραψε. Μπορεί να ξέρεις να "μελετάς" τον έναστρο ουρανό αλλά αυτό δεν βοηθάει για να μάθεις πως λειτουργεί ένα τηλεσκόπιο. Όπως ανάφερα και στη αρχή, η μισή μαγεία της Αστρονομίας είναι κρυμμένη στα βιβλία και η υπόλοιπη είναι ελεύθερη και μας περιμένει. Εμπρός λοιπόν, τι περιμένουμε; Τα βιβλία εκτός του ότι μας "ξεδιψούν" με τις γνώσεις που μας προσφέρουν, μπορούν να μας καταπλήξουν με όσα μπορούμε να αποκρυπτογραφήσουμε απ’ αυτά. Και αφού γίνει αυτό ας τα απολαύσουμε στην πραγματικότητα!!!

Εσείς συμφωνείτε;

 

Απαντάει ο Δημήτρης Νικολαΐδης: Αγγελική τι μου θυμίζεις τώρα....με γύρισες, περίπου 28 χρόνια πίσω, στα φοιτητικά μου χρόνια στο Πολυτεχνείο, όταν ένας καθηγητής μας, διαρκώς μας συμβούλευε και μας προέτρεπε με την φράση "Εδώ σας δίνουμε το κλειδί για να ανοίξετε την βιβλιοθήκη και να μπορέσετε να την χρησιμοποιήσετε. Μια βιβλιοθήκη απέραντων γνώσεων την οποία πρέπει να την αξιοποιήσετε παράλληλα με την την καθημερινή επαγγελματική και προσωπική σας ενασχόληση".

Ισως τα παραπάνω λόγια να αποτελούν μια από τις σημαντικότερες φράσεις και προτροπές που έχω ακούσει στην ζωή μου, μέχρι τώρα, έχουν χαραχθεί με ανεξίτηλο μελάνι στο βιβλίο του νου μου ενώ παράλληλα έχουν καθορίσει την προσωπική και επαγγελματική μου πορεία.

Δεν θα μπορούσα λοιπόν στο παραμικρό να διαφωνήσω μαζί σου, αλλά αντίθετα να επικροτήσω και να ενισχύσω τις απόψεις και τα γραφόμενα σου.

Η Αστρονομία ασφαλώς δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση στα παραπάνω.
Πολλοί είναι αυτοί που μαγεύτηκαν από την συμμετοχή τους (τυχαία ή μη) σε κάποια παρατήρηση του έναστρου ουρανού και ξεκίνησαν να διαβάζουν αστρονομικά βιβλία και να παρακολουθούν τις εξελίξεις της Αστρονομίας και άλλοι τόσοι αυτοί που κάποια στιγμή ένα αστρονομικό βιβλίο ή άρθρο έπεσε στα χέρια τους και απ΄ εκεί και μετά η ενασχόληση τους με την Αστρονομία, είτε σε θεωρητικό είτε σε πρακτικό επίπεδο ή και τα δύο μαζί, απετέλεσε μονόδρομο.

ΥΓ Ο υπογράφων ανήκει στην 1η από τις δύο προαναφερθείσες κατηγορίες. Μια εντελώς συμπτωματική συμμετοχή σε κάποια αστροπαρατήρηση τον οδήγησε στην ενασχόληση του με την ερασιτεχνική Αστρονομία.

 

Το Βρήκα!

 

Η αναζήτηση του διήρκησε περισσότερο από 13 χρόνια !!! Όταν το 1995 μετεγκαστάθηκα από την Αθήνα στα Χανιά, είχα την αίσθηση ότι το πήρα μαζί με τις υπόλοιπες οικοσκευές μας, αλλα φεύ δεν το βρήκα πουθενά.  Ε δεν υπάρχει πιθανότητα σκέφτηκα, θα το είχα αφήσει στο πατρικό μου σπίτι στην βιβλιοθήκη της μητέρας μου, η οποία σημειωτέον μετακόμισε ταυτόχρονα με εμένα, στο σπίτι της αδερφής μου στην Αθήνα. Κάτι οι επαγγελματικές και οι οικογενειακές μου υποχρεώσεις, κάτι τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε η μητέρα μου, κάτι από την απόσταση που μας χώριζε και δεν ήταν δυνατή η καθημερινή επαφή, με έκαναν να παραμελήσω (για να μην πω ξεχάσω) το θέμα.  Και επειδή ο χρόνος δεν κάνει σε κανένα διακρίσεις ήρθε και το πλήρωμα του χρόνου για την μητέρα μου. Κάποια στιγμή η αδερφή μου αποφάσισε να "ξεκαθαρίσει" τα πράγματα της μητέρας. Και το βρήκε ευτυχώς Μεγάλο  χαμόγελο Μεγάλο  χαμόγελο Μεγάλο  χαμόγελο

Θα μου πείτε τώρα και τι μας νοιάζουν εμάς Δημήτρη τα οικογενεικά σου και οι αναζητήσεις σου για κάποιο χαμένο αντικείμενο; Μα και βέβαια σας νοιάζουν γιατί όλη η παραπάνω εισαγωγή έγινε γιατί επιτέλους το έχω στα χέρια μου ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ. Το βιβλίο αυτό το έχω από την ηλικία των 9 ετών όταν μου το χάρισε ο μέντοράς μου στην Αστρονομία:


Σου εύχομαι ολόψυχα να γίνεις Αστρονόμος ώστε να μπορείς και εσύ να παρατηρείς να μελετάς και να θαυμάζεις όλα αυτά τα υπέροχα αντκείμενα που βρίσκονται εκεί πάνω", χαρίζοντάς μου ταυτόχρονα ένα βιβλίο με τον τίτλο "ΣΥΜΠΑΝ".Το ΒΙΒΛΙΟ έχει το τίτλο: ΣΥΜΠΑΝ ΚΑΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΙΚΗ
Εκδόσεις Φάρος Αθήνα 1957!!!
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΙΩΑΝΝΗ ΞΑΝΘΑΚΗ Ακαδημαϊκού-Καθηγητού Πανεπιστημίου
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΕΠΙΣΗΣ:
Γ.ΓΕΩΡΓΑΛΑΣ Καθηγητής Πανεπιστημίου Προσ. Μέλος Ακαδημίας Αθηνών
Λ.ΚΑΡΑΠΙΠΕΡΗΣ 'Εκτακτος Καθηγητής του Πανεπιστημίου
Γ.ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ Αστρονόμος του Αστεροσκοπείου Αθηνών Δρ Φ.Ε
Δρ ΚΩΝ. Ι. ΜΑΚΡΗΣ Υφηγητής της Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Τα παραπάνω στοιχεία είναι από το βιβλίο, πολλοί από τους αναφερόμενους καθηγητές ίσως να μην βρίσκονται στην ζωή πλέον.
Το βιβλίο είναι γραμμένο σχεδόν στην καθαρεύουσα και αποτελεί ιστορικό κειμήλιο.

 

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ.

 Αλλά η ανάπτυξις των θετικών επιστημών και ιδίως της Φυσικής και της Μηχανικής, των δύο τούτων μεγάλων αδελφών της Αστρονομίας, επετεύχθη κατά μέγα ποσοστόν με την χρήσιν ενός ειδικού οργάνου απαραμίλλου εις ακρίβειαν, μη προσιτού όμως εις τους πολλούς, των Μαθηματικών. Τα σύγχρονα συγγράμματα Φυσικής, Μηχανικής και Αστρονομίας είναι κατάφορτα μαθηματικών συμβόλων και τύπων, δυσνόητων ενίοτε και εις αυτούς ακόμη τους ειδικούς επιστήμονας. Σήμερον, πράγματι δεν είναι σπάνιον εξέχοντες μαθηματικοί, φυσικοί ή αστρονόμοι να μη δύνανται και να εμβαθύνουν να εννοήσουν  πλήρως επιστημονικάς εργασίας αναφερομένας εις κλάδους της ιδίας αυτών επιστήμης. Αι γνώσεις των επιστημόνων περιωρίσθησαν εις έκτασιν και ηυξήθησαν εις βάθος. Έτσι εγεννήθη η ανάγκη της εκλαϊκεύσεως, επί υψηλού κάπως επιπέδου, ωρισμένων επιστημών, μιας εκλαϊκεύσεως που απευθύνεται μάλλον εις τους επιστημονικώς μορφωμένους παρά εις το πολύ κοινόν. Η ανάγκη δε αύτη κατέστη έτι μάλλον επιτακτική κατά τα τελευταία έτη ,με την δημιουργίαν νέων ειδικών επιστημονικών κλάδων και ιδίως με τις αλματώδεις προόδους της ατομικής φυσικής με την βοήθειαν της οποίας πλείστα προβλήματα της αστροφυσικής εύρον την λύσιν των.

 Αλλά και ο κοινός άνθρωπος, ο μή επιστήμων, δεν αδιαφορεί δια τα συμβαίνοντα εις τους κλειστούς χώρους των εργαστηρίων. Διαισθάνεται ότι επί των ημερών του συμβαίνει κα΄τι το εξαιρετικόν, ότι η καταπληκτική πρόοδος της επιστήμης και της τεχνικής δύναται να τον απελευθερώση από πολλάς υλικάς δυσχέρειας και να καταστήση τον βίον του πλέον άνετον. Ζητεί λοιπόν ο κοινός άνθρωπος να πληροφορηθή και να εννοήση, κατά το δυνατόν, τα θαυμάσια σύγχρονα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνικής. ‘Ετσι εγεννήθη η ανάγκη μιας ευρυτέρας εκλαϊκεύσεως απευθυνομένης εις το πολύ αναγνωστικόν κοινόν.


Οι υπογραμμίσεις δικές μου......

 

 

<

Χρόνος εκτέλεσης : 0.06 δευτερόλεπτα