ΧΟΡΗΓΟΙ

ΒΙΝΤΕΟ


Παρατηρώντας τον νυχτερινό Ουρανό - Ένας οδηγός για το Σύμπαν

 

 

Ένας πολύ όμορφος οδηγός απότ ο περιοδικό Science Illustrated διάρκειας 30 λεπτών στην ελληνική γλώσσα

 

Αστροπαρτι στην Αρχαία Άπτερα

 


Παρατηρώντας τα αστέρια: Πως Λειτουργεί ο ουρανός

 


 

Το Πρώτο teaser του 7ου Π.Σ.Ε.Α

 

 

Ζουμάροντας στο Γαλαξιακό Σμήνος της Κόμης

 

 

 

Το Γαλαξιακό σμήνος της Κόμης, ένα από τα πιο πυκνά σμήνη γαλαξιών στο Σύμπαν, ήταν ο τελευταίος στόχος της κάμερας ACS (Advance Camera for Surveys) του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble. Το βίντεο εστιάζει σε ένα τμήμα του σμήνους που βρίσκεται περίπου στο 1/3 της απόστασης από το κέντρο του. Ολόκληρο το σμήνος είναι περισσότερο από 20 εκατομμύρια έτη του φωτός κατα μήκος και είναι σχεδόν σφαιρικό σε σχήμα περιέχοντας χιλιάδες γαλαξίες. Βρίσκεται στον αστερισμό της Κόμης της Βερενίκης.

 

 

Αναδημιουργώντας ένα σούπερνόβα

 

 

 


Οι αστρονόμοι χρησιμοποίησαν το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Spitzer για να αναδημιουργήσουν τι συνέβη όταν το Άστρο Α της Κασσιόπης έγινε υπερκαινοφανής πριν από πολύ καιρό. Αποκρυπτογραφώντας τον απόηχο του φωτός που ταξιδεύει από το υπόλειμμα του υπερκαινοφανούς, ξαναδημιούργησαν την εικόνα του άστρου και πως έφτασε στο τέλος του. Το βίντεο δείχνει το Α της Κασσιόπης όταν είχε ανατινάξει το εξωτερικό του περίβλημα, και μετά κάνει πανοραμική λήψη του απόηχου του φωτός που εκτινάχτηκε από το άστρο φωτίζοντας τις περιβάλλουσες μάζες σκόνης.
NASA/JPL-Caltech/MPIA

 

 

Η νέα εικόνα του Γαλαξία από το Spitzer

 

 

Το διαστημικό Τηλεσκόπιο Spitzer της NASA έχει δημιουργήσει ένα νέο πορτραίτο του Γαλαξία μας, με την μεγαλήτερη, μεγίστης ανάλυσης, πιο ευαίσθητη εικόνα υπερύθρων που έχουμε δει ποτέ ως τώρα. Είναι μια εικόνα που δεν βλέπυμε κάτω από φυσιολογικές συνθήκες επειδή η Γη βρίσκεται μέσα στο επίπεδο γεμάτο σκόνη σε σχήμα δίσκου Γαλαξία. αλλά τα υπέρυθρα μάτια του Spitzer διαπερνώντας την σκόνη επέτρεψαν στους επιστήμονες να δουν 60,000 έτη φωτός μέσα στο γαλαξιακό επίπεδο, αποκαλύπτωντας την άλλγη πλευρά του Γαλαξία.. Περιοχές που φιλοξενούν αστρικά έμβρυα φαίνονται ως πράσινες μουτζούρες , ενώ οι περιοχές που ζουν νεαρά άστρα φαίνονται ως κίτρινες και κόκκινες τελείες, ενώ μπλε σημάδια απλωμένα σε ολόκληρη την εικόνα αντιπροσωπεύουν μεγαλύτερης ηλικίας αστέρια του Γαλαξία μας. Η φωτογραφία του Γαλαξίας μας από το Spitzer είναι η καλύτερη που θα έχουμε για αρκετά χρόνια ακόμα.

NASA/JPL-Caltech

 

 

Συγκρούσεις Γαλαξιών: Εξομοίωση και Παρατήρηση

 


Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε μια σύγκριση εξομοίωσης σύγκρουσης γαλαξιών με πέντε πραγματικές φωτογραφίες από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble.

Αυτή η απεικόνιση ακολουθεί την εξέλιξη μιας εξομοίωσης σε υπολογιστή δύο γαλαξιών σε σύγκρουση. Σε πέντε σημεία, η εξομοίωση σταματά και η γεωμετρία των εξομοιωμένων γαλαξιών συγκρίνεται με πέντε ζευγάρια γαλαξιών που έχουν φωτογραφηθεί από το Hubble. Με αυτό τον τρόπο βλέπουμε ότι κάθε φωτογραφία είναι μια διαδικασία που παίρνει περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια.

Η απεικόνιση είναι από τον Frank Summers (Ινστιτούτο Επιστημών Διαστημικών Τηλεσκοπίων). Εξομοίωση από τον Chris Mihos (Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ)

 

 

Ζουμάροντας στο αστέρι Τ του Λαγού που πεθαίνει

 

 

Το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργήσει αυτή την πολύ εντυπωσιακή κοντινή λήψη του άστρου Τ του Λαγού το οποίο είναι στα τελευταία στάδια της ζωής του. Το ζουμάρισμα ξεκινά λίγο πιο Νότια από τον Ωρίωνα και καταλήγει στο άστρο που περιβάλλεται από ένα πυκνό κέλυφος υλικών που εκτοξεύεται από το άστρο καθώς αυτό πεθαίνει.

 

Ο Μικρός μας Κόσμος

 

 

Η Μεγάλη Έκρηξη εν συντομία (υποτιτλισμένο)

 

 

 

Το γαλαξιακό κέντρο ανατέλει πάνω από το Τέξας

 

 

 

Το αστεροσκοπείο του Σκίνακα

 

 

 

Αστρονομία και James Bond

 

Μερικές από τις πιο θεαματικές σκηνές στη νέα 22η ταινία του Τζέιμς Μποντ (με τίτλο Quantum of Solace), η οποία κάνει τη διεθνή της πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα, γυρίστηκαν στην περιοχή του μεγάλου Αστεροσκοπείου VLT του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου στην έρημο Ατακάμα της Χιλής και του ξενοδοχείου «ΕSΟ Residencia» που φιλοξενεί τους αστρονόμους και τους τεχνικούς που κάνουν μερικές από τις πιο θεαματικές ανακαλύψεις για το Σύμπαν.

Το ξενοδοχείο αυτό αντιπροσωπεύει στην ταινία το «Ρerla de Las Dunas» και περιλαμβάνει στο εσωτερικό του έναν τροπικό κήπο με τεχνητή λίμνη κάτω από έναν εντυπωσιακό θόλο. Τα 4 τηλεσκόπια VLT του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου βρίσκονται εγκατεστημένα στο Cerro Paranal της Χιλής σε ύψος 2.600 μέτρων. Κάθε μία από τις εγκαταστάσεις αυτές φιλοξενεί κι ένα από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια του κόσμου, με διάμετρο κατόπτρου 8,2 μέτρων.

Μηχανική βάση 500 τόνων
Το πρώτο που λειτουργεί από το 1998 ονομάστηκε Antu που σημαίνει Ηλιος, το δεύτερο (1999) ονομάστηκε Kueyen (Σελήνη), το τρίτο (2000) έχει πάρει το όνομα Melipal (Νότιος Σταυρός) και το τέταρτο (2001) ονομάστηκε Yepun (Σείριος). Η μηχανική βάση στήριξης καθενός από τα τηλεσκόπια αυτά έχει βάρος 500 τόνων.

Ο συνδυασμός των τεσσάρων τηλεσκοπίων έχει την ίδια ικανότητα συγκέντρωσης φωτεινής ακτινοβολίας που θα είχε ένα τηλεσκόπιο με διάμετρο κατόπτρου 16,4 μέτρων, κάνοντας έτσι το VLT το δεύτερο μεγαλύτερο μέχρι τώρα τηλεσκόπιο στον κόσμο (μετά τη συνδυαστική ικανότητα του Large Binocular Telescope στο Ορος Γκράχαμ της Αριζόνας).

Με τα τηλεσκόπια αυτά μπορούμε να κάνουμε μερικές από τις πιο εντυπωσιακές παρατηρήσεις για το Σύμπαν και, όπως συμβαίνει συνήθως στην ιστορία της επιστήμης, σύντομα θα ανακαλύψουμε και νέες απαντήσεις σε ερωτήματα που δεν έχουμε ακόμη ούτε καν σκεφτεί να κάνουμε!

 

 

Το Θαυμαστό Σύμπαν

 

 

Το Κομψό Σύμπαν μέρος 1ο

 

 

Το Κομψό Σύμπαν - μέρος 2ο

 

<

Χρόνος εκτέλεσης : 0.064 δευτερόλεπτα